Kiezen van de juiste email marketing software en Autoresponder, deel 1

Sharing is caring!

Kiezen van de juiste email marketing software en Autoresponder, deel 1

Het Kiezen van de juiste email marketing software en Autoresponder is van belang.
Voordat je kunt starten met het opzetten van je emaillijst heb je enkele tools nodig die het bijhouden van een emaillijst mogelijk maken.
Dit wil zeggen dat je twee zaken nodig hebt namelijk: een autoresponder en een mailinglist manager.

Gelukkig fungeren de meeste mailinglist managers tevens ook als autoresponder.
Toch wil ik graag deze twee begrippen hieronder nog even toelichten:

 • Wat is een email autoresponder : Een email autoresponder is een service die je in staat stelt om email adressen te verzamelen via een klein formulier op je site op te nemen waardoor bezoekers zich kunnen inschrijven in je nieuwsbrief.  Sommige scrips of services maken het alleen mogelijk om email adressen te verzamelen en soms een voornaam terwijl andere scripts je weer in staat stellen om je eigen velden te definieren waardoor je extra informative kunt verzamelen (bijvoorbeeld een adres)

Heb je eenmaal de gegevens van je leden in de database dan maakt de mailing list manager het mogelijk om direct mails te versturen naar alle leden of naar een selectie van leden. De mailinglist manager houdt statistieken bij over je mailinglijst zoals het aantal geopende emails, etc. Maar de mailinglist manager regelt ook andere zaken zoals het afmelden van leden van je lijst. Het enige wat leden hiervoor hoeven te doen is het klikken op de afmeld link.

 • Wat is een Autoresponder: Dit is een speciale mogelijkheid die in de meeste mailing list managers is ingebouwd. Als iemand lid wordt van je nieuwsbrief zal je autoresponder gelijk automatisch een mail van jouw keuze verzenden aan de nieuwe leden. De meeste autoresponders geven je de mogelijkheid om een serie emails te definieren die automatisch om de zoveel tijd worden verzonden. Zo kun je ervoor kiezen om dagelijk, wekelijks of maandelijks een email te sturen.  Later laat ik je zien welke interval tussen het verzenden van de mails de meeste resultaten boekt.

Er zijn twee mogelijkheden bij het kiezen van een mailinglist / autoresponder
De eerste mogelijkheid is om het geheel in eigen beheer op te zetten. Je kunt dan een script installeren op je website en dit zorgt dan voor alle aanmeldingen en het versturen van de email.

De tweede mogelijkheid is :  gebruik maken van een reeds bestaande oplossing van een externe partij. Hierbij zal de externe partij je voorzien van een appliactie die service voor je aanbied.

In dit hoofdstuk zal ik de voordelen en nadelen bespreken van het zelf hosten van een mailing list manager en autoresponder.  In het volgende hoofdstuk zal ik verder ingaan op de reeds bestaande oplossingen voor het opzetten van een mailing list manager en autoresponder.

Self Hosted solutions

Met self hosted solutions wordt bedoeld dat je zelf een mailinglist manager script installeerd op je eigen server. Sommige mensen installeren simpelweg een script dat soms in het control panel van je hostingpartij wordt aangeboden (waarschijnlijk beschik jezelf ook over een dergelijk script als je hostingpartij met cpanel werkt.) en anderen maken gebruik van een aparte server puur voor het verzenden van emails.
Let’s talk about the simplest of these options, where you need to install a script. Here are some of the pros and cons:

 • Je dient iets van technische kennis te hebben om zelf een mailinglist manager script te installeren. (je kunt natuurlijk ook iemand inhuren die dit voor je opzet.) Op zijn minst heb je kennis van databases nodig om je mailinglist database te kunnen onderhouden en backuppen.
  Bekijk hier hoe je dit allemaal kunt oplossen
 • Je dient te weten hoe je jouw emailadres op de whitelist van de ISP’s krijgt. Het krijgen van een whitelist notering bij je ISP’s zorgt voor een hoog aflever percentage..
 • Je zult klachten zoals spam-klachten moeten afhandelen.
  Mochten er meerdere personen zijn die jouw email als spam ervaren (wat zeker zal gebeuren) dan is het zaak om deze klachten goed af te handelen. Dit soort klachten kan namelijk resulteren in een blacklist notering van je email adres.
 • Je bent zelf geheel verantwoordelijk voor het bewaken van de data.
  Maak je gebruik van software van externe partijen dan is het zaak om altijd backups te maken van de database met inschrijvingen.
 • Je hebt meer vrijheid.  Veel commerciële software en software van externe partijen hebben regels over zaken zoals : hoe vaak je een mail kunt versturen en wat er in de mails mag staan.You have more flexibility.  Bij de meeste mail manager services zal de prijs van de service stijgen naarmate je maillijst groter wordt. Als je je eigen lijst beheert dan hoef je niet in te zitten over stijgende prijzen en tevens geniet je meer vrijheid. Dit is dan ook vaak een van de hoofdredenen waarom mensen kiezen om de service zelf te hosten.

In het volgende deel zullen we meer commerciele oplossingen en services bekijken.
Ook zal ik je links geven van de beste providers van een mail manager service.
Wil je de complete training en meer direct te gebruiken tips in je email ontvangen? schrijf je dan snel hieronder in .

Ja ik wil graag meer marketing strategieen ontvangen via mail

Sharing is caring!